Back Up Next
Τελική πράξη

Τελική πράξη

The Final Cut. ΗΠΑ, 2004. Σκηνοθεσία-σενάριο: Ομάρ Ναΐμ. Ηθοποιοί: Ρόμπιν Γουίλιαμς, Μίρα Σορβίνο, Τζέιμς Καβίζελ, Ζενεβιέβ Μπούχνερ. 105 λεπτά.

 Σ' ένα μελλοντικό κόσμο, η χρήση ενός καινούργιου μικροτσίπ παίζει καθοριστικό, αν και επικίνδυνο, ρόλο στη σκιαγράφηση του χαρακτήρα των νεκρών, σ' ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας βουτηγμένο σε μια εφιαλτική ατμόσφαιρα.

 Σ'ένα πολύ κοντινό, τρομακτικό μέλλον, που θυμίζει το 1984 τού Οργουελ, εκτυλίσσεται η συναρπαστική αυτή εφιαλτική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, που έγραψε και σκηνοθέτησε ο νέος Λιβανέζος σκηνοθέτης Ομάρ Ναΐμ. Βρισκόμαστε σε μια κοινωνία όπου οι πλούσιοι μπορούν να εμφυτεύουν στον εγκέφαλο του νεογέννητου παιδιού τους το ειδικό μικροτσίπ Zoe (=Ζωή), για να καταγράφει όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή του. Ο Ρόμπιν Γουίλιαμς, σ' έναν από τους καλύτερους δραματικούς ρόλους του, ερμηνεύει τον Αλαν Χάκμαν, έναν από τους καλύτερους στο είδος του «μοντέρ», που με βάση το τσιπ, μετά τον θάνατο του κατόχου του, μοντάρει μια ταινία, με τις καλύτερες στιγμές της ζωής του νεκρού, που προβάλλεται στην κηδεία του, παίζοντας κατά κάποιο τρόπο τον ρόλο ενός παπά, μια και με τον τρόπο αυτό δίνει άφεση αμαρτιών στον νεκρό. Κι αυτό γιατί από την τελική ταινία αφαιρεί όλα τα επικίνδυνα μυστικά και τις αρνητικές στιγμές από τη ζωή του νεκρού, ό,τι δηλαδή μπορεί να βλάψει τη φήμη του, προσφέροντας μόνο τη θετική εικόνα του, με αποτέλεσμα μια μερίδα πολιτών να εναντιώνεται στη χρήση της νέας αυτής τεχνολογίας που διαστρεβλώνει την αλήθεια.

 Ο θάνατος ενός πολύ πλούσιου και σημαντικού άντρα που, όπως δείχνει το μικροτσίπ, κακοποιούσε σεξουαλικά τη μικρή του κόρη και ήταν μπλεγμένος σε βρόμικες υποθέσεις, θα φέρει τον Αλαν αντιμέτωπο με ηθικά διλήμματα, ενώ ένας πρώην συνάδελφός του προσπαθεί με διάφορους τρόπους να τον πείσει να του δώσει το τσιπ για να ξεσκεπάσει το αληθινό πρόσωπο του νεκρού. Η πλοκή κυλά με τον ρυθμό του θρίλερ, με τον Ναΐμ να αφηγείται με άνεση την ιστορία του, τοποθετώντας πρόσωπα και καταστάσεις σε χώρους που, χωρίς να καταφεύγουν σε ειδικά εφέ, δίνουν αρκετά πειστικά την αίσθηση ενός μελλοντικού κόσμου και δημιουργώντας την ψυχρή, παγωμένη, μαζί και εφιαλτική, ατμόσφαιρα που απαιτεί το θέμα του, κάνοντας ταυτόχρονα έμμεσο σχόλιο πάνω στην απατηλή δημιουργία ιδανικών πορτρέτων των σύγχρονων πολιτικών, που με τον τρόπο αυτό καταφέρνουν να ξεγελάσουν τους ψηφοφόρους τους. Πολύ καλή η Μίρα Σορβίνο στο μικρότερο ρόλο μιας βιβλιοθηκαρίου με την οποία έχει μια ερωτική σχέση ο Αλαν.

 Τελική πράξη

  («The final cut») Αλληγορικό θρίλερ «επιστημονικής φαντασίας» του Ομάρ Ναΐρ. Με διαφορετικό καστ, κουρδισμένη σκηνοθεσία και χωρίς μελοδραματική κοινοτοπία θα έφερνε τη «Συνομιλία» του Κόπολα σε επίκαιρη τροχιά. Κάπου στο μέλλον η μνήμη των επιγόνων μας θα «γράφεται» σε τσιπάκι εμφυτευμένο στο εγκέφαλό τους. Έτσι οι νεκροί αφήνουν κληρονομιά το βίντεο της ζωής. τους. Από εκεί και πέρα, είναι ζήτημα οικογένειας. Ειδικοί μοντέρ αναλαμβάνουν την επεξεργασία και με τις κατάλληλες περικοπές - όπου τα δυσάρεστα φεύγουν και τα ευχάριστα μένουν - συνθέτουν τη μνήμη του εκλιπόντος, παρουσιάζοντας τα πάντα ρόδινα, ευχάριστα και χαλαρά. Ένας από αυτούς του cutter (μοντέρ) στην προσπάθειά του να διασταυρώσει στοιχεία της δικής του ζωής αλλά και ενός άλλου, γίνεται κάτοχος μυστικού που τον ανατρέπει και από ψυχρό παρατηρητή τον μετατρέπει σε θύμα. Εκτός ρόλου ο Ρόμπιν Γουίλιαμς!

Back Home Up Next