Back Up Next
Η Νηπιαγωγός

The Kindergarten Teacher
ΗΠΑ, 2018
Σκηνοθεσία: Σάρα Κολαντζέλο
Σενάριο: Σάρα Κολαντζέλο
Φωτογραφία: Πέπε Αβίλα ντελ Πίνο
Μοντάζ: Λι Πέρσι, Μαρκ Βάιβς
Μουσική: Ασερ Γκόλντσμιντ
Πρωταγωνιστούν: Μάγκι Τζίλενχαλ, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Ατο Μπλάνκσον-Γουντ
Διάρκεια: 96 λεπτά


Νηπιαγωγός αποκτά εμμονή με πεντάχρονο μαθητή της, εξαιτίας της ανεξήγητης έφεσης του μικρού στην ποίηση. Στην προσπάθειά της να καλλιεργήσει το πολύτιμο ταλέντο του, τα όρια μεταξύ ενθουσιασμού και επικίνδυνης ψύχωσης γίνονται σύντομα δυσδιάκριτα.
Μια τρυφερή, πικρή, συγκινητική ταινία που μιλά για τα απραγματοποίητα όνειρα σε έναν κόσμο που δεν φαίνεται να θέλει τη διαφορετικότητα και που δείχνει ασφαλής, βυθισμένος μέσα στον κυνισμό και τη στείρα «πραγματικότητα».
Πόσο μεγάλη είναι η απόσταση που χωρίζει την ενήλικη από την ανήλικη ζωή; Και κατά πόσο η δεύτερη μπορεί να μείνει αμόλυντη από τις ακυρώσεις και τα απραγματοποίητα όνειρα των μεγάλων; Η Σάρα Κολαντζέλο εισβάλλει με το ανεξάρτητο, χαμηλού προϋπολογισμού δράμα της στον κόσμο δύο ευαίσθητων ανθρώπων. Πρόκειται για μια μεσήλικη νηπιαγωγό, η οποία προσπαθεί να βρει νόημα στην τακτοποιημένη καθημερινότητά της μετά την ανατροφή των παιδιών της, και τον πεντάχρονο μαθητή της, ο οποίος μεγαλώνει με κάθε λογής νταντάδες που προσλαμβάνει ο πολυάσχολος πατέρας του. Ποιο είναι το μέσο για να εκφραστούν οι ανασφάλειές τους; Μα φυσικά η ποίηση...

Η Λίζα έχει ξεκινήσει να παρακολουθεί σεμινάρια ποίησης ως μια διέξοδο από το υπαρξιακό της άγχος. Όταν μια μέρα ο Τζίμι απαγγείλει δικά του ποιήματα, με λέξεις απλές αλλά γεμάτες νόημα, η αποπροσανατολισμένη νηπιαγωγός θα βρει νέο σκοπό στη ζωή της: να γίνει ο μέντορας που θα γαλουχήσει τον μικρό ποιητή, έτσι ώστε να αναπτύξει το αστείρευτο ταλέντο του. Τον ξυπνάει κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου για να κάνουν πνευματικούς περιπάτους, του μαθαίνει να κοιτάζει από διαφορετικές οπτικές την πεζή πραγματικότητα, ενώ πείθει τον πατέρα του να τον κρατάει μετά το σχολείο για να τον «διαπαιδαγωγήσει» κατάλληλα.


Πού σταματάει όμως ο ρόλος ενός πνευματικού καθοδηγητή και πού ξεκινούν οι εμμονές ενός καταπιεσμένου ενηλίκου; Αυτά τα ερωτήματα διερευνά η Κολαντζέλο στο διεισδυτικό ριμέικ του ομότιτλου ισραηλινού φιλμ που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Ναντάβ Λαπίντ το 2014 (και το οποίο δεν έχει προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες). Η «Νηπια­γωγός», η οποία απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Σάντανς, λειτουργεί εξαιρετικά ως ένα ευφυές, χαμηλότονο δράμα, το οποίο προς το πικρό τέλος του φλερτάρει επιτυχημένα με το είδος του ψυχολογικού θρίλερ.

Σε αυτό συμβάλλει τα μέγιστα η Μάγκι Τζίλεγχαλ, σε έναν από τους κορυφαίους ρόλους της καριέρας της. Χρησιμοποιώντας μονάχα ερμηνευτικά ημιτόνια, η σαραντάχρονη ηθοποιός καταφέρνει, χωρίς νατουραλιστικές υπερβολές, να αποτυπώσει την ολίσθηση της πρωταγωνίστριας από την απογοήτευση στην πνευματική αστάθεια. Η μοναδική ερμηνεία της ισορροπεί πάνω σε αυτήν τη λεπτή γραμμή μέχρι το επώδυνο τέλος, δηλαδή τη σκληρή συνειδητοποίηση της άβολης πραγματικότητας· η οποία θέλει την προβολή των δικών της φιλοδοξιών πάνω στα ανήλικα υποκείμενα που την περιβάλλουν (τα δικά της παιδιά, ο «ποιητής» Τζίμι) να λειτουργεί κάποιες φορές λυτρωτικά για την ίδια, αλλά πάντοτε τραυματικά για τους άλλους... Αλλά μήπως αυτός δεν είναι ο ρόλος της πλειονότητας των ενηλίκων στον «προκρούστειο» κόσμο όπου μεγαλώνουν τα παιδιά τους;

Βραβείο Σκηνοθεσίας - Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς
Μια τρυφερή δασκάλα. Ένα χαρισματικό αγόρι. Μια ιδιαίτερη ιστορία αγάπης.
H Lisa Spinelli είναι μια ευαίσθητη δασκάλα σε νηπιαγωγείο που ζει μια συμβατική ζωή στο Staten Island. Παρακολουθεί μαθήματα ποίησης σε νυχτερινό σχολείο, έχοντας πλήρη συναίσθηση της μετριότητάς της. Ανακαλύπτει τυχαία πως ένα αγόρι στην τάξη που διδάσκει έχει έμφυτο ταλέντο στην ποίηση. Τότε βάζει σκοπό της ζωής της, φτάνοντας στα άκρα να αποκαλύψει το ταλέντο του μικρού στον κόσμο.
Ριμέικ της ομώνυμης ισραηλινής ταινίας του Ναντάβ Λαπίντ
Για την ταινία – Σημείωμα Σκηνοθέτη
Η ταινία Η Νηπιαγωγός | The Kindergarten Teacher είναι ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ με πρωταγωνιστές τους Maggie Gyllenhaal και Gael Garcia Bernal. Μια συμβατική ιστορία, η ανιαρή ζωή δασκάλας νηπιαγωγείου στο Staten Island στα χέρια της χαρισματικής σκηνοθέτη Sara Colangelo γίνεται θρίλερ, με αγωνιώδη τροπή που εγκυμονεί σε κάθε βήμα της κινδύνους, όταν η κεντρική ηρωίδα έρχεται σε επαφή με έναν χαρισματικό μαθητή της.
Η Lisa (ο κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας) σταδιακά ξεφεύγει από κάθε όριο, σε μια εποχή που η συμπεριφορά ενός ενήλικου απέναντι σε ένα παιδί είναι πλήρως χαρτογραφημένη με αυστηρούς κανόνες και κώδικες. Ενώ οι προθέσεις της δασκάλας είναι αγαθές, η υπέρμετρη φιλοδοξία της την οδηγεί σε αποφάσεις που την φέρνουν αντιμέτωπη με όλα όσα αισθανόμαστε και έχουμε αποδεχτεί ως κανόνες σε μια κοινωνία. Κάθε κάδρο της ταινίας με κάθε ανατροπή στην πλοκή βυθίζει στην αγωνία τον θεατή σε ένα σφιχτοδεμένο ψυχολογικό θρίλερ που συνεχώς κορυφώνει τις εντάσεις και δεν ξέρεις μέχρι να τελειώσει τι εξέλιξη θα έχει.
«Η ιστορία αυτή με ενθουσιάζει γιατί πρώτα από όλα είναι η ιστορία μιας γυναίκας» λέει η σκηνοθέτιδα Sara Colangelo που συνυπογράφει και το σενάριο. «Είναι μια χρυσή ευκαιρία να χτίσεις το ψυχολογικό προφίλ μιας γυναίκας, μέσα από τη γοητευτική, περίπλοκη ψυχολογία της κεντρικής ηρωίδας. Η Lisa είναι μια καλοπροαίρετη γυναίκα που όμως στην προσπάθειά της να αλλάξει τη ζωή της και να της δώσει έναν σκοπό φτάνει στα άκρα. Η ιστορία έχει ως κεντρικό, δυνατό πρωταγωνιστικό ρόλο μια γυναίκα στα σαράντα της. Οι ρόλοι και οι ευκαιρίες στο Hollywood και την ανεξάρτητη σκηνή για πρωταγωνίστριες που έχουν περάσει τα σαράντα είναι σπάνιοι. Πέρα από αυτό όμως, μια δυνατή γυναικεία παρουσία που παίρνει τη ζωή της στα χέρια της, ήταν και η ευκαιρία μου να ασχοληθώ με την ποίηση και την εμπλοκή της στην καθημερινή ζωή του μέσου Αμερικανού. Υπάρχει χώρος στη σύγχρονη εποχή για ομορφιά, νόημα, ανθρώπινη έκφραση; Στην εποχή των smartphones, των videogames, των όπλων και των πολέμων τι ρόλο μπορεί να παίξει η ποίηση; Κυριαρχεί αυτή η προβληματική στην ταινία και είναι ένα ερώτημα που με έχει απασχολήσει προσωπικά και θα ήθελα να μπει σε κάθε σπίτι με αφορμή αυτή την ταινία. Η ταινία μου είναι μια ταινία για την ανεκπλήρωτη επιθυμία να εκφραστείς μέσα από την τέχνη, για τα παιδιά-θαύματα και το Χάρισμα, για την μετριότητα, την προσπάθεια να δεις τον κόσμο μέσα από νέα μάτια, το κυνήγι της ομορφιάς στην καθημερινότητα. Κι ελπίζω να εγείρει ερωτήματα για το τι σημαίνει συγγραφή, πνευματικά δικαιώματα, κριτική και ποιος αποφασίζει τελικά τι είναι Τέχνη.
Ο ποιητής Carl Sandburg γράφει ότι «η ποίηση είναι το ημερολόγιο ενός θαλάσσιου πλάσματος που ζει στην ξηρά και ονειρεύεται να πετάξει». Κι είναι μια φράση που περικλείει στοιχεία της προσωπικότητας της Lisa. Είναι μια γυναίκα στη μέση ηλικία, που έρχεται σε επαφή με την τέχνη για πρώτη φορά στη ζωή της. Είναι ένα πλάσμα με λάθος θέση στον κόσμο που θέλει να «βγάλει φτερά», να αλλάξει τη ζωή της και να νιώσει ελεύθερη από τους περιορισμούς της καθημερινότητάς της. Όταν δεν μπορεί να εκπληρώσει τη φιλοδοξία της αυτή, αποφασίζει να την πραγματώσει μέσα από έναν μικρό μαθητή της – παιδί θαύμα. Η αναζήτησή της βρίσκει έναν στόχο. Να αναδείξει ένα ταλέντο, ώστε να ακουστεί η φωνή του στον κόσμο. Σε έναν κόσμο σκληρό, γεμάτο κοινοτοπία και θόρυβο που καταστρέφει την ποίηση και την επιθυμία για ομορφιά».
Οι συντελεστές
Sara Colangelo – Σενάριο/Σκηνοθεσία
Η Sara Colangelo είναι μια Νεοϋορκέζα συγγραφέας και σκηνοθέτιδα της οποίας οι ταινίες μικρού μήκους έχουν προβληθεί σε φημισμένα κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπως Sundance, Tribeca και SXSW. Το ντεμπούτο της, Little Accidents, έκανε την πρεμιέρα του στο 2014 Sundance Film Festival. Εμπνευσμένο από την ομώνυμη ταινία της μικρού μήκους καταγράφει μια ιστορία τραγωδίας και κάθαρσης στη σύγχρονη Αμερική και ήταν υποψήφιο για Καλύτερο Σενάριο Πρωτοεμφανιζόμενου στα Independent Spirit Awards. H δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της, The Kindergarten Teacher, είναι προσαρμογή της πολυβραβευμένης ισραηλινής ταινίας του Nadav Lapid και πραγματοποίησε την πρεμιέρα της 2018 Sundance Film Festival.
Maggie Gyllenhaal
Η Maggie Gyllenhaal είναι μια από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της νέας γενιάς. Το 2015 βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στη σειρά The Honorable Woman. Ήταν ακόμα υποψήφια για Oscar B΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της ως Jean Craddock στην ταινία Crazy Heart, στο πλευρό του Jeff Bridges. Η breakout εμφανίσή της ήταν στην πολυβραβευμένη ταινία Γραμματέας, ένας ρόλος που της απέφερε σειρά διακρίσεων και αναγνώριση. Το ντεμπούτο της ήταν στην ταινία Waterland το 1992. Ξεχωρίζει ακόμα η ερμηνεία της στις ταινίες Donnie Darko και Sherrybaby που της απέφερε τη δεύτερη υποψηφιότητά της για Χρυσή Σφαίρα μετά τη Γραμματέα. Εχει εμφανιστεί στις ταινίες Frank, Nanny McPhee and the Big Bang, Hysteria, Three Sisters, White House Down. Το ντεμπούτο της στο Broadway το 2014 με το The Real Thing εντυπωσίασε. Πρόσφατα υπέγραψε την παραγωγή και πρωταγωνίστησε στο The Deuce του David Simon, ενώ υπογράφει την παραγωγή και πρωταγωνιστεί και στο The Kindergarten Teacher.
Gael Garcia Bernal

O Gael Garcia Bernal είναι ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του. Έχει διεθνή αναγνώριση, ενώ του έχει απονεμηθεί το 2016 η Χρυσή Σφαίρα Α΄Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην τηλεοπτική σειρά, Mozart in the Jungle. Το 2017, ήταν ξανά υποψήφιος για την ίδια σειρά. Το ντεμπούτο του το πραγματοποίησε στην πολυβραβευμένη ταινία του Alejandro Gonzalez Iñarritu, Amores Perros, που απέφερε στον ίδιο ένα Silver Ariel Award (το αντίστοιχο Oscar για το Μεξικό). Ο Bernal έχει πρωταγωνιστήσει σε σειρά από ταινίες, ανάμεσά τους ξεχωρίζουν: Θέλω και τη Μαμά Σου, του Alfonso Cuaron που ήταν υποψήφιο για Oscar Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, και Τα Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας που του απέφερε δύο υποψηφιότητες για BAFTA και Satellite Award το 2005. Το 2006 ήταν υποψήφιος για BAFTA στην κατηγορία Rising Star. Ξεχωρίζουν ακόμα οι εμφανίσεις του στις ταινίες Rosewater, El Ardor, Desierto και Neruda, για το οποίο βραβεύθηκε ως Καλύτερος Ηθοποιός στο Φεστιβάλ του Palm Springs. Η ταινία ήταν υποψήφια το 2017 για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Ο Gael δάνεισε τη φωνή του στη βραβευμένη με Oscar Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Coco. To 2018 σκηνοθετεί τη δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους του, Chicuarotes

Back Home Up Next