Back Up Next
Εκεί που βρίσκεται η αλήθεια

Εκεί που βρίσκεται η αλήθεια

Where the Truth Lies. ΗΠΑ-Καναδάς, 2005. Σκηνοθεσία-σενάριο: Ατόμ Εγκογιάν. Ηθοποιοί: Κέβιν Μπέικον, Κόλιν Φερθ, Αλισον Λόμαν, Ρέιτσελ Μπλάνσαρντ, Ντέιβιντ Χέιμαν. 107 λεπτά.

Τα σκοτεινά παρασκήνια του κόσμου του θεάματος μέσα από ένα «σκάνδαλο» που ερευνά μια δημοσιογράφος σ' ένα συναρπαστικό, με νουάρ αποχρώσεις, φιλμ μυστηρίου. Εξαιρετικές ερμηνείες από τους Μπέικον και Φερθ.

Στην ταινία «Εκεί που βρίσκεται η αλήθεια», ο Καναδός, αρμενικής καταγωγής, σκηνοθέτης Ατόμ Εγκογιάν («The Adjuster», «Το ταξίδι της Φελίσια», «Το γλυκό πεπρωμένο», «Αραράτ») καταπιάνεται με τον κόσμο της ψυχαγωγίας και συγκεκριμένα εκείνον της τηλεόρασης. Πρωταγωνιστές, ένα διάσημο τηλεοπτικό ντουέτο, ο κάπως σατανικός Λάνι και ο εθισμένος στα διάφορα χάπια, Βινς, που στη διάρκεια της δεκαετίας του '50, εποχή που η τηλεόραση μετέδιδε ακόμη ζωντανά, είχαν μπλεχτεί στον περίεργο θάνατο μιας νεαρής φοιτήτριας-σερβιτόρας. Ενα «σκάνδαλο» στον κόσμο του θεάματος που μια νέα δημοσιογράφος αρχίζει να ερευνά δέκα πέντε χρόνια αργότερα. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο κινηματογράφος μάς δίνει τα «ντεσού» των ανθρώπων του θεάματος, ακόμη και την πολιτική πλευρά τους -πρόσφατο παράδειγμα το «Καληνύχτα και καλή τύχη» του Κλούνι- ο Εγκογιάν όμως, με τη μαεστρία και την επιμονή που τον διακρίνει στην καταγραφή των ανθρώπινων συναισθημάτων, κατορθώνει να μας προσελκύσει, δίνοντας με την ίδια δύναμη τόσο τη δημόσια ζωή των δύο πρωταγωνιστών του όσο και την ιδιωτική ζωή τους, αποκαλύπτοντάς μας τα σκοτεινά, συχνά τραγικά, παρασκήνιά της.

Ο Εγκογιάν ξεκινά την ταινία του το 1957, καταγράφοντας, με οξυδέρκεια και χιούμορ, τον τηλεμαραθώνιο που συνδέεται με την ανακάλυψη της νεκρής φοιτήτριας στο δωμάτιο του ξενοδοχείου των δύο κωμικών, για να μας μεταφέρει, στη συνέχεια, στα 1972, όταν η νεαρή δημοσιογράφος αρχίζει την έρευνά της, προσπαθώντας να πείσει τους δύο να μιλήσουν για την περίοδο εκείνη, σε μια προσπάθεια ν' ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβηκε. Ενώ από τη μια δημιουργείται μια ατμόσφαιρα νουάρ, που φέρνει στο νου τη «Λεωφρόρο της Δύσεως», ταυτόχρονα, ο Εγκογιάν στρέφει το ενδιαφέρον του και στις δραματικές πτυχές της ιστορίας του, μαζί και στις σχέσεις, ιδιαίτερα τις σεξουαλικές -στοιχείο τακτικό στις ταινίες του- ανάμεσα στα διάφορα πρόσωπα, σχέσεις που χρησιμοποιούνται για να σχολιάσουν το παιχνίδι της εξουσίας ανάμεσα στους ερωτικούς συντρόφους. Τόσο ο Κέβιν Μπέικον (Μόρις) όσο και ο Κόλιν Φερθ (Βινς) είναι εξαιρετικοί στους ρόλους τους. Στο ίδιο υψηλό επίπεδο βρίσκεται και η ερμηνεία της Αλισιον Λόμαν -η δημοσιογράφος που είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει ακόμη και το σεξ για να φτάσει στο στόχο της.

Back Home Up Next