Back Up Next
Επιστροφή στο Cold Mountain

Επιστροφή στο Cold Mountain

Cold Mountain. ΗΠΑ, 2003. Σκηνοθεσία-σενάριο: Αντονι Μινγκέλα. Ηθοποιοί: Τζουντ Λο, Νικόλ Κίντμαν, Ρενέ Ζελβέγκερ, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Φίλιπ Σίμουρ Χόφμαν, Ναταλί Πόρτμαν. 155 λεπτά.

Στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου, ένας λιποτάκτης στρατιώτης του Νότου ξεκινά σ' ένα μακρινό, γεμάτο περιπέτειες, ταξίδι για το σπίτι και την όμορφη γυναίκα που άφησε στο Cold Mountain. Μια γυρισμένη με σιγουριά, με φροντίδα στην αυθεντικότητα, και με σωστό ρυθμό, επική περιπέτεια.

Την οδύσσεια ενός ερωτευμένου νέου, λιποτάκτη στη διάρκεια του αμερικανικού εμφύλιου πολέμου, αφηγείται στη νέα του ταινία ο Αγγλος σκηνοθέτης Αντονι Μινγκέλα («Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ», «Ο Αγγλος ασθενής»), με βάση ένα καλογραμμένο σενάριο, διασκευή του βιβλίου τού Τσαρλς Φρέιζιερ. Η ιστορία ξεκινά σε μια ορεινή περιοχή του αμερικανικού Νότου, συγκεκριμένα στη Βόρεια

Καρολίνα, κοντά στο Cold Mountain του τίτλου, όπου ο ήρωας, ο Ινμαν (ένας πολύ καλός, υποψήφιος για Οσκαρ, Τζουντ Λο), γνωρίζει κι ερωτεύεται την όμορφη Αντα (Κίντμαν), κόρη του πάστορα της περιοχής. Τραυματισμένος, ενώ αναρρώνει σε νοσοκομείο, ο Ινμαν παίρνει γράμμα από την αγαπημένη του που τον καλεί να γυρίσει πίσω κοντά της («αν πολεμάς, σταμάτα να πολεμάς κι έλα κοντά μου...» του γράφει). Κάλεσμα στο οποίο ο Ινμαν υπακούει και λιποτακτεί, αρχίζοντας τη μεγάλη επική, ομηρική του περιπέτεια, που καλύπτει και το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας.

Ο Μινγκέλα αφηγείται την ιστορία του περνώντας, με άνεση και σιγουριά αλλά κι έναν πολύ καλό ρυθμό, από τις σκηνές στα πεδία της μάχης όπου, ένας άλλος Εξολοθρευτής Αγγελος οδηγεί τους στρατιώτες, Βόρειους και Νότιους, κυριολεκτικά στη σφαγή (παράδειγμα η αιματηρή μάχη του Πίτερσμπουργκ), στις σκηνές της ειρηνικής ζωής στο απομακρυσμένο χωριό στο Cold Mountain, αντλώντας για έμπνευση από την αντίστοιχη λογοτεχνία του Στίβεν Κρέιν («Το κόκκινο σήμα της παλικαριάς») και του Αμπροουζ Μπίαρς («Επεισόδιο στο Οουλ Κρικ») αλλά και ταινίες που θυμίζουν τους καλύτερους σκηνοθέτες δράσης του αμερικανικού σινεμά, από τον Γκρίφιθ μέχρι τους Τζον Φορντ, Ραούλ Γουόλς και Χάουορντ Χοκς. Παράλληλα, καταφέρνει να αποσπάσει θαυμάσιες ερμηνείες από όλους τους πρωταγωνιστές του, ιδιαίτερα τους Τζουντ Λο (Ινμαν), Νικόλ Κίντμαν (Αντα), Ρενέ Ζελβέγκερ (Ρούμπι, η γήινη αγρότισσα που έρχεται για να βοηθήσει την Αντα, ερμηνεία που της χάρισε το Οσκαρ β' ρόλου), Φίλιπ Σίμουρ Χόφμαν (ο ντροπιασμένος ιερέας που παρασύρεται από τις γυναίκες), Ντόναλντ Σάδερλαντ (ο πάστορας, πατέρας της Αντα), Αϊλίν Ατκινς (η Βόρεια γυναίκα που κρύβει τον πληγωμένο Ινμαν) και άλλοι. Μια γυρισμένη με σιγουριά, με φροντίδα στην αυθεντικότητα, και με σωστό ρυθμό ταινία.

Back Home Up Next